10 Blog Ideeën waarmee je nog jaren blogonderwerpen verzint!

Blog Ideeën waarmee je nog jarenlang blogonderwerpen verzint!

Als blogger is het zwaar frustrerend als je niet meer weet waar je over kunt schrijven. In dit artikel deel ik 10 blog ideeën met je, die je als sjabloon kunt gebruiken om nieuwe blogonderwerpen te vinden. Zo kun je weer jaren vooruit!

Hieronder vind je in het kort mijn blog ideeën met een linkje naar de uitleg:

 1. Top Lijstjes
 2. Inspiratie
 3. (Verkoop)advies
 4. Reviews
 5. How To’s
 6. Veelgestelde Vragen
 7. Interviews
 8. Cijfers Delen
 9. Verzamelen
 10. Actualiteiten

Bij elk idee heb ik een aantal voorbeelden gezet. De meeste zijn verzonnen, daarom zit er dus geen link naar een dergelijk blog toe.

Blog Idee #1 – Top Lijstjes

Met dit soort blogberichten moet je niet alleen denken in termen van ‘top 10’, maar ook in termen van de overtreffende trap. Dus… de beste, de lekkerste, de grootste, de mooiste, de populairste, de meest gelezen, de veiligste, en ga zo maar door.

Probeer maar eens: pak een productgroep, dienstverlening of onderwerp uit jouw branche en zet er ‘de beste’ voor.

 • De 10 beste hotels van Nederland
 • De 7 lekkerste vegan gerechten van 2020!
 • De 3 veiligste autostoeltjes ter wereld!

Blog Idee #2 – Inspiratie

Dit soort blogartikelen liggen in het verlengde van top lijstjes. Echter, je presenteert niet ‘het beste’ in je blogs, maar juist een aantal mogelijkheden waar lezers zich door kunnen laten inspireren.

Ik raad je dan ook aan om binnen een inspiratie blog de nodige variatie te bieden. Laat zien wat voor opties je binnen een bepaald onderwerp of ‘aanbod’ hebt.

Deel je romantische plekjes in je blog? Laat dan niet alleen romantische plekjes aan het water zien.

Blog Idee #3 – (Verkoop)advies

Blogs lenen zich bij uitsteek voor het geven van advies. Pak eens twee producten die op elkaar lijken en omschrijf de verschillen.

Vaak kun je, nadat je verschillen feitelijk hebt opgesomd, nog een mooi verkoopadvies geven ook. Wil je liever dit? Koop dan X. Houd je juist van dat? Ga dan voor Y. En voor de zekerheid: je hoeft jezelf niet te beperken tot ‘maar’ twee dingen.

 • Welke Catan uitbreiding kopen?
 • Verschillen tussen brooddeeg en zanddeeg
 • Samsung Galaxy S10 versus S10 Lite!

Blog Idee #4 – Reviews

Kopen kopen kopen! Wij mensen willen van alles consumeren. Maar voordat we dat doen, willen we wel weten of het goed is. En daarom gaan we vaak op zoek naar reviews. Reviews op social media, op webshops én natuurlijk blogs! Het voordeel van een blog is dat je ontzettend veel zinvolle informatie kwijt kan.

Blog Idee: Reviews

Veel merken en webshops geven ook producten weg in ruil voor een review. Als je hiermee akkoord gaat (which is fine), zorg dan wel dat je eerlijk mag zijn over het product. Ook ben je wettelijk verplicht om bij het artikel te zetten dat dit artikel tot stand kwam in samenwerking met…

En word je gevraagd een link te plaatsen? Zorg dan dat deze link een rel=”sponsored” tag heeft én dat je dit vooraf communiceert met de leverancier van het product.

Blog Idee #5 – How to’s

Hoe vaak heb jij Google gebruikt om op te zoeken hoe je iets doet? Ik echt supervaak. Af en toe bekijk ik filmpjes, maar meestal eindig ik bij blogs.

In je blog kun je op overzichtelijke wijze, begeleid met foto’s, stap voor stap uitleggen hoe je iets doet. En voor de lezer ook fijn: hij of zij bepaalt zijn eigen tempo!

 • Hoe maak je slijm? (I know, klinkt gek, maar het is blijkbaar een ding)
 • Hoe plak je je fietsband?
 • Leer in 7 stappen een origami draak vouwen

Blog Idee #6 – Veelgestelde vragen

In elke branche heersen vragen. En dat zijn vragen waar jij als blogger het antwoord op weet, want jij bent nu eenmaal de specialist.

Door vragen die beginnen met WIE, WAT, WAAR, HOE en WAAROM te beantwoorden in je blogs, bied je al snel meerwaarde. Bovendien laat je zien dat jij kennis in huis hebt over het betreffende onderwerp. Dergelijke blogs dragen dus ook weer bij aan jouw imago als autoriteit.

 • Wat is zoekmachine optimalisatie?
 • Wat doet een chiropractor?
 • Wat geef je je vader cadeau?

Overigens kun je ook alle vragen omtrent een onderwerp in één blog samenvoegen. Dit blog wordt dan een soort FAQ over het onderwerp. Dit heb ik ooit voor dit blog over zilvershampoos gedaan.

Blog Idee: FAQ (Veelgestelde Vragen)

Blog Idee #7 – Interviews

Er zijn veel mensen die iets interessants te zeggen hebben, maar geen medium bezitten. Daar kan jou blog bij helpen. Vraag eens aan (bekende) personen in je vakgebied of je ze mag interviewen. Dit kan natuurlijk face to face met een video en/of transcript. Of je stuurt de vragen op in een Word bestand en krijgt ‘m ingevuld terug. Jij hoeft vervolgens alleen te redigeren en het op je blog te publiceren.

Voorbeelden zijn hier overbodig. Wél geef ik je nog graag mee dat het slim is om wat unieke vragen te bedenken. Dat maakt het leuker voor de geïnterviewde om te beantwoorden én boeiender voor je doelgroep om te lezen!

Blog Idee #8 – Cijfers Delen

Online zijn ontzettend veel cijfers te vinden. Volgers op social media, zoekvolumes in Google en informatie uit online databases (voor bordspellen bijvoorbeeld BoardGameGeek). Door deze cijfers te verzamelen en ze in een volgorde te zetten, creëer je relatief snel een uniek en interessant blog.

 • Zoveel volgers hebben deze chef-koks op Instagram!
 • Naar deze kledingmerken werd het meest gezocht in 2020!
 • Dit is het aantal bordspellen dat jaarlijks wordt gepubliceerd!

Blog Idee #9 – Verzamelen

Om je heen wordt natuurlijk al veel geschreven en gepubliceerd. Soms zó veel, dat men door de bomen het bos niet meer ziet. Misschien is het dan juist gaaf als jij de relevante mediaberichten eruit plukt, samenvat en samenvoegt in een blog. Jij scheidt dan feitelijk het kaf van het koren. Scheelt anderen weer tijd!

 • Dit worden de beautytrends van 2020 volgens de kenners!
 • Volgens specialisten gaat DIT veranderen bij zorgverzekeraars!
 • Dit zijn de onvermijdelijke gevolgen van Brexit volgens de experts!

Blog Idee #10 – Actualiteit

Als je aan je blogonderwerpen ook nieuws wil toevoegen, is het aan te raden om jezelf op de perslijst te laten zetten van bedrijven uit je branche. Veel merken en grote bedrijven sturen met regelmaat persberichten. Zeker omdat ze op die manier gratis aandacht kunnen krijgen.

Herschrijf het persbericht om op laagdrempelige wijze een nieuw blog te publiceren.

 • L’Oréal lanceert nieuwe haarverf in oktober 2021!
 • Coming Soon: Ticket to Ride Amsterdam!
 • Dit zijn de winnaars van de Cobouw Awards 2020!

Slotwoord

Ik hoop dat ik je met dit blog wat ideeën heb gegeven voor het bepalen van nieuwe blogonderwerpen. En oké, niet elk idee werkt misschien binnen jouw vakgebied. Maar probeer ze maar eens uit. Tijd om een nieuw blog te schrijven!

Nieuw Blog Schrijven