SEO Teksten Schrijven? Hier is alles wat je moet weten!

Hoe schrijf je goede SEO Teksten?

De beste SEO teksten schrijf je zelf. Tenminste, als je weet hoe je ze schrijft. Weet je dat nog niet? Lees dan eens dit blog. Ik vertel je alles over SEO content dat je moet weten!

Bereid je voor, dit is een lang blog over SEO teksten. Maar hij vertelt je wel alles wat je moet weten én ik heb ‘m opgedeeld in een aantal onderdelen. Via onderstaande link kun je snel naar het deel dat jij wil lezen:

  1. Wat is een SEO tekst?
  2. Zoekwoordenonderzoek: de fundering
  3. Bepaal de indeling van je tekst
  4. Hoe schrijf je goede SEO teksten?
    1. Voldoe aan een behoefte
    2. Schrijf een unieke SEO tekst
    3. Wees relevant (voor een zoekwoord)
      1. Title
      2. Meta Description
      3. Meta Keywords
      4. URL
      5. Headers
      6. Body
      7. Interne & Externe Links
      8. Afbeeldingen
  5. Hoelang moet een SEO tekst zijn?
    1. De ware effectiviteit van tekstlengte
    2. Het soort pagina waar de tekst op komt
    3. De plek op een pagina waar de tekst komt
  6. Gebruiksvriendelijkheid?
    1. Inhoud
    2. Vorm
  7. SEO Tekst laten checken?

Wil je gewoon alles van SEO Teksten weten? Begin dan gewoon bovenaan en scroll lekker door 🙂

1 – Wat is een SEO tekst?

In essentie is een SEO tekst een stuk tekst voor op een pagina van een website of webshop, met als doel om die pagina beter vindbaar te maken in zoekmachines, zoals Google en Bing.

Vaak wordt er expliciet gezegd dat zo’n tekst ook conversie verhogend moet werken en dus moet bijdragen aan een doel, zoals meer omzet, transacties, nieuwsbriefinschrijvingen, enzovoorts.

Synoniemen die worden gebruikt zijn o.a. SEO Copy, Zoekmachine Teksten en SEO Content. De laatste heeft naar mijn mening een bredere betekenis, omdat onder Content niet alleen teksten vallen, maar ook afbeeldingen en video’s.

2 – Zoekwoorden Onderzoek

Als je een goede SEO tekst wil schrijven, dan heb je een gedegen zoekwoorden onderzoek nodig.

Kijk, SEO is voor een groot deel ‘vraag en aanbod’.

Jij hebt een aanbod, zoals een product, dienstverlening of kennis. Jouw potentiële klant heeft vraag naar jouw aanbod en zoekt ernaar in Google.

Met SEO teksten leg jij de brug tussen diens vraag en jouw aanbod.

Maar om een goede brug te leggen, moet je wel dezelfde taal als je potentiële klanten spreken. Je moet dezelfde woorden in je content gebruiken.

Alleen dan kan je met jouw SEO tekst worden gevonden in Google.

SEO Zoekwoorden Onderzoek van A tot Z!

Goed zoekwoorden onderzoek is dus cruciaal bij het schrijven van SEO content. In mijn blog SEO Zoekwoorden Onderzoek van A tot Z leg ik je uit hoe je dit kunt doen.

Na het keywordonderzoek moet je de volgende 3 soorten zoekwoorden hebben bepaald:

  • Belangrijkste zoekwoord
  • Synoniemen
  • Longtail zoekwoorden

Deze zoekwoorden zijn voor de rest van dit stappenplan noodzakelijk.

Hieronder vind je ter illustratie een aantal voorbeelden van de zoekwoorden uit dit blog:

  • Belangrijkste zoekwoord: seo teksten
  • Synoniemen: seo copy – seo content – google tekst
  • Longtail zoekwoorden: hoe schrijf je seo teksten – lengte seo tekst – wat is een seo tekst

Voor maximale zichtbaarheid in zoekmachines wil je al deze zoekwoorden in je blog noemen. In de volgende 2 hoofdstukken vertel ik hoe je dat doet.

3 – Bepaal de indeling van je tekst

Je hebt ongetwijfeld al een idee waar je over wil gaan schrijven. Maar ik zou zeker ook de informatie uit je zoekwoord onderzoek gebruiken. En dan in het bijzonder de data uit (1) Keywordtool.io en (2) je concurrenten.

Keywordtool.io voor SEO Teksten

Hiermee vind je namelijk longtail zoekwoorden. En die zijn ideaal om subonderwerpen voor je tekst te bepalen.

Neem dit blog over SEO teksten als voorbeeld. Ook in dit blog zitten longtail zoekwoorden verwerkt.

En ze zitten niet zomaar ‘verwerkt’! De longtail zoekwoorden vormden de basis voor diverse onderwerpen in dit blog, zoals:

  • Wat is een SEO Tekst?
  • Hoe schrijf je goede SEO teksten?
  • Hoelang moet een SEO tekst zijn?

Deze subonderwerpen heb ik gekozen omdat er naar wordt gezocht. En dat maakt dat ik er op gevonden kan worden. En oké, dat maakt ook dat ik er zelf nieuwe klanten mee binnen kan halen. Eerlijk is eerlijk ;).

Heb je dus een onderwerp voor je tekst (of eigenlijk pagina) bepaald? Gooi dat onderwerp eens door Keywordtool.io en analyseer de longtail zoektermen. Gebruik die vervolgens om je indeling te bepalen.

Blijf wel je gezonde verstand gebruiken! Vraag jezelf echt af of een onderwerp past bij het geheel. Bovendien kun je ook nieuwe, interessante onderwerpen toevoegen waar (nog) niet naar wordt gezocht!

4 – Hoe schrijf je SEO teksten?

Als je met goede SEO teksten hoger in Google wil komen, dan moet je:

  1. Voldoen aan de behoefte van een bezoeker
  2. Unieke content bieden
  3. Relevant zijn voor zoekwoorden

4.1 – Voldoen aan de behoefte van een bezoeker

Voldoe aan de Behoefte van je Bezoeker

Als een bezoeker op een pagina komt, dan heeft hij of zij een behoefte. Het doel van je SEO Content is om aan die behoefte te voldoen. En dat kan dus met video’s, afbeeldingen en teksten.

Vinden mensen bij jou wat ze zoeken? Dan keren ze niet terug naar Google en dat kan een signaal zijn voor Google dat jij een nuttig zoekresultaat bent. Het mogelijke gevolg is dat je een relatief hoge positie krijgt.

Vinden mensen bij jou niet wat ze zoeken? Dan keren ze terug naar Google en dat kan weer een signaal zijn voor Google dat jouw resultaat niet helemaal biedt wat mensen zoeken. In dit geval zou je positie lager kunnen worden.

Gewoon even een tekst schrijven en wat zoekwoorden noemen is dus niet voldoende. Je moet echt meerwaarde bieden en aan de behoefte van je bezoeker voldoen.

4.2 – Unieke content bieden

Schrijf een Unieke SEO Tekst

Het kan heel verleidelijk zijn om veel pagina’s te maken en content te ‘stelen’ van concurrenten. Daar kun je namelijk best de informatie mee bieden die een bezoeker wil hebben.

Maar dit is een quick & dirty methode die ik ten zeerste afraad.

De belangrijkste reden is dat je met unieke content een hogere kans hebt om beter gevonden te worden.

Zeg nou zelf.

Denk je dat Google liever 10 zoekresultaten toont die allemaal hetzelfde zeggen? Nee joh. Google laat liever een divers aanbod resultaten zien. Daarmee is de kans het grootst dat de ‘zoeker’ vindt wat hij of zij zoekt.

Het risico dat je loopt met gestolen content (duplicated content) is dat Google de website van de originele auteur wel laat zien en die van jou niet. En als schrijver vind ik dat niet meer dan terecht. Je hebt er niets aan, dus daarom kun je beter unieke SEO teksten schrijven.

En je kunt je best laten inspireren door anderen hoor. Vooral doen! Want als je een beter zoekresultaat wil creëren dan anderen, moet je jezelf sowieso vergelijken met concurrenten.

Maar maak jouw content wel waardevoller dan dat van hen!

4.3 – Relevant zijn voor zoekwoorden

Verwerk Zoekwoorden in je SEO Teksten

Ik noemde al eerder dat een bezoeker met een bepaalde behoefte op jouw website komt. Hij of zij wil iets weten, iets kopen of zich laten vermaken. Maar voordat de bezoeker op jouw website komt, toetst deze een zoekopdracht in Google in.

Die zoekopdracht is waar jij relevant voor moet zijn op een pagina.

En ja, er zijn meer zoekopdrachten die kunnen aansluiten bij iemands behoefte. Naar mijn mening zijn er 3 soorten zoekwoorden. Hieronder vind je nogmaals enkele zoekwoorden uit dit blog ter illustratie:

  • Belangrijkste zoekwoord: seo teksten
  • Synoniemen: seo copy – seo content – google tekst
  • Longtail zoekwoorden: hoe schrijf je seo teksten – lengte seo tekst – wat is een seo tekst

Je schrijft je de content dus eigenlijk om het hoofdonderwerp heen.

Sterker nog, je wil het ook alleen over dat hoofdonderwerp hebben. Ik ga het in dit blog over SEO teksten bijvoorbeeld niet over Linkbuilding of Google Mijn Bedrijf hebben. Dat zijn hoofdonderwerpen die ieder op een andere pagina aan bod zullen komen.

Als je helder hebt wat jouw belangrijkste zoekwoord, synoniemen en longtail zoekwoorden zijn, is het tijd om ze te verwerken in diverse content-elementen van een pagina:

  1. Title Tag
  2. Meta Description
  3. Meta Keywords
  4. URL
  5. Headers
  6. Body Tekst
  7. Links
  8. Afbeeldingen

Hieronder zal ik je per element laten zien hoe je dat het beste kunt doen.

4.3.1 – Title Tag

De Title Tag zie je terug op drie plaatsen. Bovenin je browser, in de zoekresultaten van Google en op diverse social media platformen.

Title Tag in Google

Het is een klein stukje tekst, maar het wordt tot één van de belangrijkste contentonderdelen voor SEO gerekend. Daar zijn twee redenen voor.

Ten eerste gebruikt Google het onderdeel om te bepalen waar een pagina over gaat. Zo simpel is het.

Ten tweede lezen bezoekers van Google jouw Title Tag voordat ze op een resultaat klikken. Bieden jij en je concurrenten dezelfde informatie aan, maar klikken er meer mensen op jouw resultaat omdat je Title Tag beter aanspreekt? Als je andere factoren niet meerekent, dan is de kans groot dat jij de hogere positie krijgt.

Hoe optimaliseer je de Title Tag?

Maak je Title Tag niet langer dan 60 karakters (inclusief spaties). Het is niet erg als de tag wél langer wordt, maar dan bestaat de kans dat Google de titel afbreekt met … op het einde.

Eigenlijk breekt Google Title Tags af die langer zijn 600 pixels en dus niet 60 karakters. Staan er veel brede letters in je Title Tag, zoals de W en de M? Dan haal je 60 karakters niet eens. Met veel dunne letters zoals de i en de l zul je juist meer dan 60 karakters kwijt kunnen. Toch adviseer ik over karakters, omdat pixels wat lastig meten is.

Tip: Gebruik de formule =LENGTE(CEL) in Excel om de lengte van een Titel te controleren:

Formule om de Lengte van een Zin in Excel te checken

Benoem het zoekwoord altijd in de Title Tag. En het liefst vooraan. Op die manier maak je Google het snelst duidelijk waar de pagina over gaat. In de praktijk zul je alleen merken dat de plek van het zoekwoord naar rechts gaat schuiven, omdat je de titel met extra woorden pakkend wil maken.

Maak de Title Tag lekker pakkend. Als je wil dat mensen op jouw zoekresultaat klikken, zul je ze moeten overtuigen. En dat lukt het beste met een overtuigende Title. Maak je Title daarom zo pakkend mogelijk! Een goede tip die vaak een positief effect heeft is het noemen van een getal.

4.3.2 – Meta Description

De Meta Description zie je vooral terug in de zoekresultaten:

Meta Description in Google

Waar de Title Tag ook direct invloed heeft op de vindbaarheid, is dat voor de Meta Description niet het geval. De beschrijving is puur om een bezoeker te informeren over wat hij of zij op jouw pagina gaat vinden.

Je zult dit blok dan ook vooral gebruiken om bezoekers te overtuigen door te klikken naar jouw pagina.

Hoe optimaliseer je de Meta Description?

Maak je Meta Description niet langer dan 155 karakters. Net als bij de Title Tag zal Google de beschrijving afbreken met … aan het einde. Dit hoeft geen probleem te zijn, maar door dit te voorkomen houd je meer controle over wat er wel of niet getoond wordt.

Daarnaast is het goed om te weten dat Google niet altijd de door jou geschreven Meta Description zal gebruiken. Op basis van data kan Google ervoor kiezen om een andere tekst te tonen. Deze ‘snippet’ is dan wel afkomstig van jouw pagina. Het is overigens niet per se erg als Google dit doet.

Noem de belangrijkste zoekwoorden in je Meta Description. Zodra iemand er naar zoekt, maakt Google dit zoekwoord dikgedrukt in je Meta Description. Hierdoor valt jouw pagina net wat meer op tussen alle andere pagina’s in de zoekresultaten.

Beschrijf welke informatie iemand op jouw pagina kan vinden. Iemand die zoekt op SEO Teksten, zoekt onbewust waarschijnlijk iets specifiekers. Uitleg over wat het is, hoe je SEO teksten schrijft en wat de ideale lengte is. Door dit in de Meta Description te noemen, spreek je iemands dieper liggende behoefte aan en vergroot je de kans op een doorklik.

Overtuig iemand om door te klikken. Zeker in competitieve branches kan het geen kwaad om informatie wat extra kracht bij te zetten. Vertel waarom iemand naar jouw website moet klikken (en dus niet naar je concurrent). Heb je nooit eerder gedeelde informatie? Ben je de goedkoopste? Is het voor 23:59 besteld, morgen in huis? Noem het!

Je kunt niet alles in de Meta Description noemen. Denk daarom goed na over wat je wel noemt en wat niet. Dit is vaak ook een kwestie van uitproberen.

4.3.3 – Meta Keywords

Ik heb er lang over nagedacht of ik meta keywords moest toevoegen aan dit blog, want ik wil niet de verkeerde indruk wekken. Meta keywords hebben namelijk GEEN invloed op je rankings in Google.

Maar ik heb ‘m toch toegevoegd zodat ik de volgende informatie met je kan delen:

  1. Ten eerste weet je nu dus dat ze 0 invloed hebben op je positie in Google.
  2. Ten tweede kunnen er andere zoekmachines of crawlers zijn die ‘m wel gebruiken.

Moet je ‘m dan wel vullen? Nouja, ik zou alleen het belangrijkste zoekwoord van je pagina erin zetten. Meer niet.

Mocht er een zoekmachine zijn die ‘m toch gebruikt, top! Maar dan kom je in ieder geval niet spammy over bij zoekmachines die ‘m niet (meer) gebruiken, zoals Google en Bing.

4.3.4 – URL

De URL is een klein tekst-onderdeel waar Google naar kijkt om de relevantie van een pagina te bepalen.

Mijn drie adviezen om een URL SEO-vriendelijk te houden zijn:

  1. Benoem het zoekwoord in de URL.
  2. Houd de URL kort.
  3. Kijk naar de volledige URL.

Die laatste behoeft toelichting. Stel dat je via de pagina Haarverzorging naar de pagina Shampoo gaat, en via Shampoo naar de pagina Shampoo voor Droog Haar. Wat je dan vaak ziet, is dat een URL er zo uit ziet:

/haarverzorging/shampoo/shampoo-voor-droog-haar/

Nu staat er onnodig twee keer ‘shampoo’ in de URL. Als je de URL van een pagina invult, kijk dan dus altijd even naar de bovenliggende pagina’s en diens URL’s. Een kortere, betere versie zou dus zijn:

/haarverzorging/shampoo/voor-droog-haar/

Daarnaast zijn er een aantal adviezen om je URL gebruiksvriendelijk te houden:

  1. Vermijd hoofdletters
  2. Gebruik een – voor spaties
  3. Vermijd interpunctie

Zet dus nooit een ‘ of : in de URL. Je mag ze weglaten (/babys/) of vervangen voor een streepje (/baby-s/). Hier is geen goed of fout. Mijn advies zou wel zijn om consistent te blijven in wat je toepast.

Tot slot over URL’s: wijzig nooit zomaar een URL! De kleinste aanpassing van een URL, kan ervoor zorgen dat een pagina uit Google verdwijnt en je bezoekers kwijt bent.

Als een wijziging niet nodig is, doe het dan niet. Is het echt nodig? Overleg dan met een SEO specialist en/of regel met de webbouwer dat er een 301 redirect wordt ingesteld van de oude naar de nieuwe URL.

4.3.5 – Headers

Headers zijn de koppen op de pagina. Hieronder zie je bijvoorbeeld twee koppen:

H2 en H3 Headers van mijn blog

Headers werken met een soort hiërarchie. De belangrijkste kop van de pagina wordt de h1 header genoemd. In de HTML code herken je deze aan <h1>…</h1>. Idealiter is er altijd maar één van. Een tekst wordt meestal opgedeeld in meerdere h2 headers en eventueel h3, h4, enzovoorts. Dit zijn de tussenkoppen.

Vaak worden deze html attributen (dus <h1>, <h2>, enzovoorts) gebruikt om de verschillende koppen een eigen fontgrootte en uitstraling te geven. Op die manier zorgen koppen voor een tekst die beter te scannen is. Daarnaast zorgen koppen en tussenkoppen dat zoekmachines beter begrijpen wat er op een pagina wordt verteld.

Hoe optimaliseer je de headers?

Noem het zoekwoord altijd in de h1 header. Dat staat vast. Daarnaast zou ik tussenkoppen (dus h2, h3, enzovoorts) vooral als beschrijvende titels gebruiken die grote stukken tekst opsplitsen. Je tekst wordt er overzichtelijker door. Als het lukt om relevante zoekwoorden in een tussenkop te noemen; top! Zo niet? Geen probleem.

Het komt nog weleens voor dat een website template de header hiërarchie niet helemaal goed gebruikt. Er is bijvoorbeeld geen h1 header of filteringen worden met h3 geclassificeerd.

Op Serountable kun je lezen dat onjuist gebruik van headers geen probleem hoeft te zijn. Idealiter zijn headers goed gecodeerd, maar zo niet? Dan kun je nog steeds goed ranken. Zolang je maar gebruik maakt van koppen en subkoppen en de bovenste kop het belangrijkste zoekwoord hebt staan.

4.3.6 – Body Tekst

De body tekst is eigenlijk alle tekst op een pagina die niet in de navigatie, footer of koppen staat. Meestal zijn dit dus gewoon de ‘lappen tekst’. Maar belangrijk om te onthouden: In de body tekst bied je de informatie aan waarmee de bezoeker zijn of haar behoefte kan vervullen.

Zodra je de informatie netjes op papier hebt staan, kun je hier en daar gaan finetunen om het SEO vriendelijker te maken. Verwerk daarvoor de volgende soorten woorden in je tekst:

  1. Belangrijkste zoekwoord
  2. Synoniemen
  3. Longtail zoekwoorden
  4. Verwante woorden

Er wordt trouwens vaak geroepen: Schrijf voor bezoekers, niet voor Google! Hier ben ik het niet mee eens. Je moet voor allebei schrijven. En Google heeft nu eenmaal zoekwoorden nodig.

Dit betekent overigens niet dat je een gedrocht moet schrijven dat volgestouwd is met zoekwoorden. Je moet gewoon een leesbare tekst schrijven waar af en toe een zoekwoord in staat. That’s all.

Als richtlijn adviseer ik om het belangrijkste zoekwoord twee keer per 300 woorden te noemen (koppen niet meegerekend!). Probeer daarbij vooral ook aan te voelen of iets nog lekker leest.

Wissel daarnaast af met synoniemen. Al raad ik aan om het belangrijkste zoekwoord vaker te laten voorkomen dan synoniemen.

Waarschijnlijk heb je longtail zoekwoorden gebruikt voor de indeling van je SEO tekst. Nu is het ook slim om ze aan de body tekst toe te voegen.

Tot slot wil ik een nieuw soort woord noemen: verwante woorden. Verwante woorden geven context aan een pagina en helpen zoekmachines zoals Google en Bing beter begrijpen wat een bezoeker op je pagina vindt.

Op een productpagina wil je bijvoorbeeld prijs, voorraad, kopen, bestellen, enzovoorts noemen. Dergelijke woorden dragen bij aan de commerciële intentie van die pagina.

4.3.7 – Interne en Externe Links

Op de meeste webpagina’s komen links voor. Ofwel, verwijzingen naar andere URL’s (pagina’s). Dit kunnen links naar pagina’s binnen je website zijn (interne links) alsook links naar andere websites (externe links).

In essentie zijn links bedoeld om bezoekers te informeren dat elders op het web relevante informatie te vinden is. Maar met de komst van Google heb ik het idee dat links vooral voor zoekmachines worden gebruikt. Google was namelijk de eerste zoekmachine die links gebruikte in hun algoritme om rankings te bepalen.

Funfact: Google heette vroeger nog BackRub, waarbij Back afkomstig is van Backlink. Zelfs in de toenmalige naam werd het belang van links dus benadrukt.

Waarom zijn links zo interessant voor zoekmachines? Dat komt omdat ze twee ‘abstracte’ dingen doorgeven aan de pagina waar ze naar verwijzen:

  1. Linkwaarde (autoriteit)
  2. Relevantie

Je kunt elke link eigenlijk zien als een soort van ‘stem’. Gaan er veel links naar een bepaalde pagina? Dan is er volgens Google blijkbaar wat nuttigs te vinden (waarom link je er anders naartoe?). Al die links geven een soort van linkwaarde en dat verhoogt de autoriteit van een pagina.

Met de linktekst kun je vertellen wát er op de pagina te vinden is waar naartoe wordt gelinkt. Google gebruikt die informatie ook (evenals de tekst om de link heen). En zeg nou zelf, een linktekst als klik hier zegt minder dan een linktekst als hoelang moet een SEO tekst zijn, toch?

Je geeft zowel autoriteit als relevantie door met externe en interne links. Wanneer je dus een webtekst schrijft, kijk dan achteraf of je ergens links kunt toevoegen.

Voeg sowieso links toe naar andere pagina’s op je website. Maak je dan de pagina waarvoor je schrijft beter vindbaar? Dat kan, maar het draagt vooral bij aan de vindbaarheid van de pagina waar je de link naar verwijst.

Indien relevant zou ik ook links toevoegen naar externe sites. Bijvoorbeeld als je ze als bron hebt gebruikt. Het kan natuurlijk voorkomen dat je naar een pagina wil linken die op eenzelfde zoekwoord focust als jij. Gebruik in dit geval gewoon een minder relevante linktest, zoals klik hier of de websitenaam.

4.3.8 – Afbeeldingen

Als je het over SEO content hebt, denken veel mensen vaak aan tekst. Maar content is niet alleen tekst! Ook afbeeldingen (en video’s) vallen onder content en kunnen bijdragen aan een betere vindbaarheid.

Hier ga ik nog wat dieper in op afbeeldingen.

Ten eerste kan een afbeelding helpen om de pagina waar deze op staat beter vindbaar te maken in de algemene zoekresultaten. Ten tweede kan de afbeelding zelf gevonden worden in Google Afbeeldingen.

Om dat te realiseren moet je de afbeeldingen die je upload optimaliseren voor SEO. Daarvoor kijk je naar de:

  • Bestandsnaam
  • Alt-tag
  • Bestandsgrootte

De bestandsnaam en alt-tag zijn de enige onderdelen van een afbeelding die Google kunnen vertellen wat er op een afbeelding te zien is. Google kan dat zelf namelijk niet zien. Zorg daarom dat beide beschrijvend zijn en het belangrijkste of longtail zoekwoord bevatten.

Voor een bestandsnaam betekent dat dus niet 2dwqAQDAndjn3.jpg, maar juist de-ideale-lengte-van-seo-teksten.jpg. Omdat afbeeldingen een eigen URL krijgen, raad ik aan de bestandsnaam op te maken conform de richtlijnen van URL’s. Dus kleine letters, een – in plaats van spaties, enzovoorts.

De alt-tag staat bij de afbeelding in de broncode en is iets wat bezoekers niet terugzien. De meeste CMS interfaces geven je de mogelijkheid om deze in te vullen. In tegenstelling tot de bestandsnaam kun je deze wel gewoon mooier opmaken, zoals Dit is de ideale lengte van SEO Teksten

Tot slot de bestandsgrootte. Afbeeldingen hebben een enorme impact op de laadtijd van de pagina. En aangezien snellere webpagina’s in theorie hoger ranken dan tragere wegpagina’s, wil je het formaat van elke afbeelding dus zo klein mogelijk houden.

De tips die ik daarvoor kan geven zijn:

  • Maak de resolutie niet groter dan nodig.
  • Haal je afbeeldingen door een Compress JPEG of Compress PNG tool vóórdat je ze upload.

Die tools zijn ideaal omdat ze de bestandsgrootte tot wel 70% kunnen verkleinen zonder zichtbaar kwaliteitsverlies.

5 – Hoe lang moet een SEO tekst zijn?

Om die vraag te beantwoorden, moet je drie zaken in acht nemen:

  1. De ware effectiviteit van tekstlengte.
  2. Het soort pagina waar de tekst op komt.
  3. De plek op een pagina waar de tekst komt.

5.1 – De ware effectiviteit van tekstlengte

De meeste SEO specialisten zijn het er wel over eens:

“Pagina’s met lange SEO teksten ranken over het algemeen beter dan pagina’s met korte teksten.”

De oorzaak ligt alleen niet bij de lengte van een tekst, maar bij de inhoud.

Kijk.

Met een lange tekst kun je in potentie meer informatie delen en dus beter aan de behoefte van een bezoeker voldoen. Doe je dit? Dan is de kans groot dat je met die lange SEO tekst hoog rankt.

Maar vindt een bezoeker, ondanks de lange tekst, niet wat hij of zij zoekt? Dan keert deze terug naar Google om vervolgens een andere website te bezoeken. Dit kan ten koste gaan van je rankings.

Het gaat dus niet zozeer om lengte, maar juist om inhoud.

Onlangs werd dit nog bevestigd in een bijzonder leerzame video van SEO Mythbusting:

Onthoud: SEO Teksten zijn geen doel, maar een middel. En met dit middel moet je het belangrijkste doel van een webpagina verwezenlijken, namelijk aan de behoefte van je bezoekers voldoen!

Uit bovenstaande video blijkt dat het raadzaam is om pagina’s met een paar regels content te vermijden. Google kan dit zien als dunne content en dat kan negatieve gevolgen hebben voor je vindbaarheid.

In veel gevallen is het dus verstandig om bepaalde content te groeperen op één pagina. Dat doe ik ook met dit blog:

Ik groepeer meerdere vragen over SEO teksten en geef antwoord op een aantal vragen over dit onderwerp:

  • Wat zijn SEO Teksten?
  • Hoe lang moet een SEO Tekst zijn?
  • Hoe schrijf je SEO Teksten?
  • Voorbeelden van SEO Teksten
  • SEO Tekst Check

Iemand die wil weten hoe je SEO teksten schrijft, wil ook weten hoelang de tekst moet zijn. Deze pagina dient dus als soort baken voor mensen die meer willen weten over SEO teksten.

5.2 – Het soort pagina waar de tekst op komt

Naast inhoud, speelt ook het soort pagina een rol. Je hebt namelijk allerlei soorten pagina’s op het wereldwijde web: Homepages, Categorieën, Productpagina’s, Veelgestelde Vragen, Blogs, Forums, en nog veel meer.

De behoefte van een bezoeker is op elke pagina weer anders. En daar wil je op inspelen met content.

Laat ik eens een voorbeeld geven van hoe het NIET moet: de Jurken pagina van Zalando.

Zijn we het erover eens dat een bezoeker op deze pagina een jurk wil kopen of zich wil laten inspireren?

Top.

Wat voor SEO content verwacht je dan? Ik zou zeggen uitleg over maten, stijladvies voor iemands postuur en huidskleur en wellicht wat trends.

Wat jij?

Nouja, wat doet Zalando? Zij bespreken o.a. de geschiedenis van de jurk:

Zalando SEO Content over Jurken

Oké, ik heb niet de cijfers die laten zien of dat dit heeft gewerkt of niet. Maar op basis van Google’s advies zou ik dit nooit adviseren aan mijn klanten. Dan zou ik eerder een apart blog schrijven over de geschiedenis van de jurk.

5.3 – De plek op een pagina waar de tekst komt

Je kunt nog zo’n waardevolle en informatieve SEO tekst hebben, maar als deze onderaan een pagina staat heeft het eigenlijk 0 effect. Google’s John Mueller zei het al eens:

“I’d try to stick to really informative content and put that in place where you think that users will be able to see it. Especially if it is content that you want to provide for users. And more than that I would think about what you can do to make those pages rank well without having to put a giant paragraph of content below the page.”

~John Mueller, quote via SERoundTable

Heb je dus relevante content? Zorg dat je het ergens plaatst waar bezoekers het ook zullen zien.

Hieronder zie je bijvoorbeeld voorbeelden van typische SEO teksten die waarschijnlijk 0 effect op rankings zullen hebben:

SEO Teksten: Hoe het NIET moet.

Dus… Hoe lang moet een SEO tekst zijn?

Je wil een SEO tekst het liefst zo lang mogelijk, maar alleen met informatie die écht interessant is en bijdraagt aan het doel van een bezoeker.

Houd daarbij ook rekening met het soort pagina waar de tekst op komt én waar je de tekst neerzet. Dit maakt een tekst wellicht korter, maar dat kan dus ook beter zijn!

6 – Gebruiksvriendelijke SEO Teksten

Zowel inhoud als vorm maken een SEO tekst gebruiksvriendelijk.

6.1 – Inhoud

De inhoud van een tekst is in dit blog over SEO content al vaker aan bod gekomen. Immers, deze moet voldoen aan de behoefte van een bezoeker.

Hij of zij zoekt bepaalde informatie. Geef het!

En dat kan dus ook met afbeeldingen en video’s.

Vanzelfsprekend noem ik toch maar even dat je typfouten, spelfouten en grammaticale fouten moet proberen te vermijden.

6.2 – Vorm

Met de vorm doel ik vooral op je tekst opmaak. Een goede opmaak biedt namelijk een aantal voordelen:

  • Het nodigt bezoekers sneller uit om te lezen
  • Het zorgt dat bezoekers de tekst sneller kunnen lezen (of scannen)
  • Het maakt de tekst fijner leesbaar

Wat kun je dan zoal doen om een goede opmaak te realiseren?

  • Deel je tekst op met koppen en tussenkoppen.
  • Gebruik niet meer dan 4-5 regels (geen zinnen) per alinea.
  • Houd het bij maximaal 15 woorden per regel.
  • Gebruik witregels tussen alinea’s.
  • Maak belangrijke woorden dikgedrukt of cursief.
  • Gebruik bulletlists.

Bovenstaande punten zijn richtlijnen voor op een Desktop of Laptop. Geen probleem als je er niet altijd naar kunt handelen. Zolang je maar probeert om er dichtbij te blijven.

Heb je vooral Mobiele bezoekers? Dan wordt het beeld smaller. Overweeg in dit geval dus om minder woorden per zin en minder regels per alinea te doen. Je krijgt dan weliswaar meer witregels, maar het komt wel ten goede van de leesbaarheid van je SEO copy.

7 – SEO Tekst laten Checken?

Heb je een SEO tekst geschreven en wil je ‘m laten checken? Dan kan ik je wel vertellen hoe je dit doet, maar dat werkt alleen bij WordPress.

Draait jouw website, webshop of blog namelijk op WordPress? Dan kun je gebruik maken van de plugin Yoast SEO. Deze plugin is gratis en betaald verkrijgbaar. Met de gratis variant kun je in ieder geval één zoekopdracht opgeven.

Yoast SEO beoordeelt vervolgens of deze vaak genoeg voorkomt in diverse content-elementen. Als dit niet het geval is, krijg je een handig rapport te zien waarin staat uitgelegd wat er beter kan:

Yoast Analyse van SEO Content

Daarnaast kijkt de plugin ook naar de leesbaarheid van je tekst. Hier worden gewoon algemene wijsheden gebruikt die als richtlijnen dienen voor een fijne, leesbare tekst. Ook hier geeft de plugin verbeterpunten aan:

Yoast Analyse van Leesbaarheid SEO Tekst

Met de betaalde versie van Yoast SEO kun je ook synoniemen en longtail zoekwoorden toevoegen. Ik moet bekennen dat ik nooit met de betaalde versie heb gewerkt.

Linksom of rechtsom is de Yoast plugin ideaal om je SEO Teksten te checken. Echter mist wel altijd de kritische blik van een SEO copywriter. Wil je zo iemand jouw SEO teksten laten checken? Neem dan gerust eens contact met me op :).

Even je verwachting managen…

Met dit blog heb ik je van alles over SEO teksten verteld. Wat het zijn, hoe je goede SEO teksten schrijft, hoelang deze moet zijn en nog veel meer. Als je de tips voor SEO teksten in dit blog naleeft heb je een grote kans dat je beter gevonden gaat worden met jouw copy.

Houd er echter wel rekening mee dat Google nog veel meer ranking factoren gebruikt om de uiteindelijke positie te bepalen.

Zit je in een competitieve branche? Dan kan het zijn dat het schrijven van een goede SEO tekst niet voldoende is. Heb je te maken met minder concurrentie? Dan zul je sneller gevonden worden met alleen het fixen van een SEO tekst.

Bovendien kan het maanden (zelfs langer dan een jaar) duren voordat jouw SEO content goed gevonden wordt. Verwacht dus niet met een week of maand meer bezoekers en klanten. Daar heb je echt wel wat geduld voor nodig.

Maar zodra jouw content eenmaal wordt gevonden… dan is het feest :)!