SEO Teksten – Wat zijn het, 5 Tips en zelf óf laten schrijven?

SEO Teksten laten schrijven of zelf schrijven

Opdrachtgevers zijn vaak op zoek naar goede ‘seo teksten’. Maar wat zijn het nu precies? En hoe schrijf je ze? In dit blog leg ik je uit wat seo teksten zijn en geef ik tips bij het schrijven!

In dit blog over SEO teksten komen de volgende onderdelen aan bod:

  1. Wat is een SEO Tekst?
  2. Waarom ben ik geen fan van die term?
  3. 5 Tips voor goede SEO Teksten!
  4. Zelf SEO Teksten schrijven óf laten schrijven?

1 – Wat is een SEO Tekst?

Een SEO tekst is een stukje copy voor op een pagina van een website of webshop, met als doel om die pagina beter vindbaar te maken in zoekmachines, zoals Google en Bing.

2 – Waarom houd ik niet van de term?

Kijk, SEO teksten heb je nodig om gevonden te worden in zoekmachines, zoals Google en Bing. Je kunt niet zonder. Dat is gewoon zo. En dat weet ik ook (ik leef er zelfs van!).

Maar de term ‘SEO tekst’ impliceert dat de tekst vooral voor zoekmachines is geschreven en niet voor bezoekers of potentiële klanten. Een SEO Tekst klinkt voor mij vaak als een tekst, bommetje vol met keywords, maar waar je jezelf eigenlijk voor schaamt en ‘m dus maar onderaan de pagina zet. Want dan zien bezoekers de tekst in ieder geval niet…

Typische SEO Teksten

Geloof het of niet, maar zoals ik het hierboven beschrijf, dat verwachten aardig wat klanten van SEO teksten. Wellicht dat dit dus gewoon door de naam komt. En dat maakt dat ik niet van de term ‘SEO teksten’ houd.

Naar mijn mening zou elke copywriter, redacteur en content marketeer in zijn of haar teksten voor websites en webshops altijd rekening moeten houden met mensen en zoekmachines. Je hoeft dan alleen maar naar webteksten of online teksten te vragen. SEO teksten bestaan dan niet meer.

Nouja, dat is mijn visie op een ideale wereld. De praktijk werkt nu eenmaal anders en de term ‘SEO teksten’ brengt de boodschap het makkelijkste over.

3 – 5 Tips voor goede SEO teksten

Er zijn talloze tips te geven om goede SEO teksten te schrijven. Maar er zijn veel regels waar zo’n tekst aan moet voldoen. Hieronder vind je 5 tips die je ongetwijfeld een stap in de goede richting helpen.

3.1 – Des te langer, des te beter (maar!)

Hier ga ik gelijk wat nuance aanbrengen. Langere teksten helpen zoekmachines om een pagina beter te begrijpen. Daarmee vergroot je dus de kans om gevonden te worden. Maar je moet teksten niet langer maken om het langer maken. Als een tekst de informatie biedt die bezoekers nodig hebben, dan zou ik niet onnodig meer toevoegen.

Veel onderzoek laat ook correlaties zien tussen meer content en hogere posities in zoekmachines. Een goed artikel is van Can I Rank. Los van de resultaten die de correlatie aantonen, geven ze ook wat kritische noten. Hieronder zie je in ieder geval het idee van ‘des te langer, des te beter’:

Lengte SEO Teksten door Can I Rank

Is er een ideale lengte? Nouja, je leest vaak dat een SEO tekst minimaal 300 woorden moet bevatten. En in die richtlijn kan ik me prima vinden! Als je goed nadenkt kun je ook best relevante informatie vinden om te delen in de tekst.

3.2 – Focus op één onderwerp per pagina…

Idealiter gebruik je een pagina om informatie te bieden over één onderwerp. Bied je op een pagina autostoeltjes aan? Schrijf dan over autostoeltjes en niet over kinderstoelen. Heb je een pagina om gevonden te worden op hovenier doetinchem? Gebruik dan een andere pagina om gevonden te worden op tuinaanleg doetinchem.

3.3 – …en gebruik semantische woorden

Wél kun je in de SEO tekst synoniemen noemen en woorden gebruiken die samenhangen met het onderwerp. Bij autostoeltjes zijn dat bijvoorbeeld autobaby, kindje, maxi-cosizitjeisofix en gordel. Bij hovenier kun je denken aan tuintuinman (synoniem!) en planten.

3.4 – …én long-tail zoektermen

Ook kan het werken om long-tail termen te noemen. Dit zijn verlengwoorden van het hoofdonderwerp. Bijvoorbeeld beste autostoeltjeautostoeltje kopen en autostoeltje prijzen. Of hovenier inhurenhovenier kosten en hovenier met ervaring. Uit bovenstaande zijn beste, kopen, prijzen, inhuren, kosten en met ervaring de extra woorden.

3.5 – Gebruik alinea’s met koppen

Extra koppen maken een tekst ‘scanbaar’ en dat komt ten goede van de leesbaarheid. Ook bieden ze een goede manier om belangrijke woorden nog een keer extra te noemen.

Stel dat je een alinea schrijft over je werkgebied, dan kun je een kop maken als De hovenier voor Doetinchem en omstreken! In die tekst kun je aangeven waar je gevestigd bent, waar je veel projecten doet (Achterhoek of misschien door heel Gelderland), dat soort dingen. Wordt je gelijk lokaal beter gevonden!

4 – SEO Teksten (laten) schrijven?

Kijk. Als je zelf goed kunt schrijven, dan zou ik eens proberen om met bovenstaande tips zelf SEO teksten te schrijven.

Heb je simpelweg de tijd niet of ben je überhaupt niet zo’n schrijver? Dan raad ik je aan om iemand te zoeken die voor jou SEO teksten kan schrijven. Laat ik nou eens iemand kennen ;).

Zonder gein: als je hulp nodig hebt bij teksten die het goed doen in zoekmachines, neem dan gerust eens contact met me op!