SEO Zoekwoorden Onderzoek van A tot Z!

SEO Zoekwoorden Onderzoek van A tot Z!

Zoekwoorden zijn ontzettend belangrijk voor SEO en andere marketingdoeleinden. Gelukkig is zoekwoorden onderzoek doen niet zo moeilijk. In dit blog leg ik je stap voor stap uit hoe ik het doe.

Schrik niet.

Je bent op een lang blog over zoekwoorden onderzoek belandt.

Om het allemaal behapbaar voor je te maken, heb ik dit blog opgedeeld in de volgende onderdelen:

  1. Wat is een zoekwoord?
  2. Wat is zoekwoorden onderzoek?
  3. Hoe doe je zoekwoorden onderzoek?
    1. Zoekwoorden vinden
    2. Zoekvolumes checken
  4. Zoekwoorden bepalen
    1. De behoefte achter een zoekwoord
    2. De concurrentie op een zoekwoord
  5. Wat kost een zoekwoorden analyse?
  6. Zoekwoorden onderzoek uitbesteden?

Klik dus gerust door naar het onderdeel waar jij meer van wil weten óf scroll lekker door om alle kennis tot je te nemen!

1 – Wat is een zoekwoord?

Een zoekwoord of keyword is een zoekopdracht die wordt gebruikt om iets op te zoeken in zoekmachines, zoals Google, Youtube óf in de zoekfunctie van een website of webshop.

Het begrip ‘zoekwoord’ wordt vooral gebruikt binnen zoekmachine optimalisatie (SEO) en adverteren in zoekmachines (SEA).

Dit is een Zoekwoord

On a side note…

De term ‘zoekwoord’ suggereert dat de zoekopdracht uit één woord bestaat, maar meestal zijn dit er meer. Je kunt jezelf dan afvragen waarom we met z’n allen zoekwoord gebruiken en niet zoekopdracht? Die laatste dekt de lading dan toch beter?

Tja… ik denk dat dit het gevolg is van opstapelend imitatiegedrag.

De eerste marketeers begonnen met de term keyword of zoekwoord. Dit kreeg bekendheid, men ging er naar zoeken en het zoekvolume op de term nam toe. Dankzij het hogere zoekvolume gingen meer mensen de term op hun website gebruiken. Zo namen de bekendheid en het zoekvolume opnieuw toe. En dit gaat dan maar verder.

Het is geen officiële verklaring, maar slechts mijn gedachtegang ;).

2 – Wat is zoekwoorden onderzoek?

Met een zoekwoorden onderzoek of keyword analyse breng je in kaart welke woorden mensen gebruiken als ze naar iets zoeken in zoekmachines. Meestal breng je ook in kaart hoe vaak naar die woorden wordt gezocht.

Het doel van een zoekwoorden analyse is bepalen welke woorden jij het beste in de SEO teksten van je website of webshop kunt gebruiken. Want als je op je website dezelfde woorden gebruikt als waar men naar zoekt, dan vergroot je de vindbaarheid van je website in zoekmachines.

En dat betekent meer bezoekers, meer leads en meer klanten.

Hoewel zoekwoorden onderzoek in feite een breed begrip is, wordt het vooral gebruikt voor zoekmachine optimalisatie (SEO) en adverteren in zoekmachines (SEA).

3 – Hoe doe je zoekwoorden onderzoek?

Eigenlijk bestaat zoekwoorden analyse uit 2 onderdelen:

  1. Zoekwoorden vinden
  2. Zoekvolumes checken

3.1 – Zoekwoorden vinden

De fase dat je zoekwoorden gaat vinden zie ik als een soort inspiratie fase. Je doorloopt een aantal stappen om een lijst met zoekwoorden te creëren. Die keywords vind je enerzijds met gezond verstand en anderzijds met behulp van tools (gratis en/of betaald).

Hieronder vind je een soort stappenplan die je kunt doorlopen om zoekwoorden te vinden.

Belangrijk: Probeer alle woorden die je noteert als zoekopdracht op te schrijven. Niet te moeilijk over denken. Vraag jezelf gewoon af hoe jij ernaar in Google zou zoeken. Dit is noodzakelijk voor als je straks zoekvolumes wil bepalen.

Stap 1: Kies een goed software programma

Als je straks allemaal zoektermen gaat ontdekken, wil je ze ergens op een logische manier kunnen ordenen en opslaan. Ik gebruik zelf altijd Excel. Per tabblad verzamel ik dan zoekwoorden over hetzelfde onderwerp. Je kunt natuurlijk ook een ander programma gebruiken. Het is maar net wat jij zelf fijn vindt.

Het is wel handig als je keywords op overzichtelijke wijze kunt groeperen!

Voorbeeld van Zoekwoorden in Excel

Stap 2: Zoekwoorden in je eigen hoofd

Zo, dan is het nu tijd om keywords te vinden. En je begint met niets meer dan je eigen hoofd. Daar zitten stiekem meer zoekwoorden in dan je misschien denkt. Schrijf maar eens in steekwoorden op:

Wat bied je aan op je website?

Want daar wil je op gevonden worden, toch?

Daarbij kun je denken aan:

  • Producten
  • Diensten
  • Kennis
  • Of misschien nog wel iets anders

Als je nog nooit een zoekwoordonderzoek hebt gedaan, is het verstandig om klein te beginnen. Dus pak niet je volledige assortiment of alle diensten die je aanbiedt, maar kies er een paar die belangrijk voor jou zijn. Bijvoorbeeld omdat je er veel marge op hebt.

Bied je producten aan? Denk dan aan categorieën, producttypen, eigenschappen, doelgroep en merken.

Zie onderstaande voorbeeld voor shampoos:

  • Categorie: haarverzorging
  • Producttype: zilvershampoo
  • Eigenschap: shampoo zonder sulfaten
  • Doelgroep: shampoo voor blond haar
  • Merk: andrelon shampoo

Bied je diensten aan? Denk dan letterlijk aan de werkzaamheden die jij voor klanten uitvoert.

Zie onderstaande voorbeelden:

  • badkamer laten verbouwen
  • loodgieter inhuren
  • tuin laten aanleggen
  • website laten bouwen
  • schoonheidsbehandeling
  • seo tekst schrijven
  • familie fotoshoot
  • telefoon reparatie

Vooral bij diensten is het slim om wat combinaties met jouw plaatsnaam of regio te maken. Want als het om dienstverlening gaat, zoeken mensen vaak een lokaal bedrijf uit de buurt.

Stap 3: Keywords van concurrenten

De volgende stap is het bekijken van je concurrenten. Breng maar eens een bezoek aan hun websites en kijk welke woorden zij gebruiken om hun assortiment of dienstverlening te omschrijven.

Weet je niet echt wat je concurrenten zijn? Ga dan naar Google en typ een paar woorden in die je net hebt bedacht. Nu krijg je ongetwijfeld concurrenten te zien.

Concurrenten Analyseren in de Google Zoekresultaten

Hey misschien sta je er zelf al wel tussen, good job ;)!

Doorloop de websites van je concurrenten en verzamel woorden die zij gebruiken én die jij ook kunt gebruiken. Kijk daarbij vooral naar woorden in de navigatiestructuur, maar vergeet ook niet om teksten door te lezen.

Stap 4: Zoekwoorden in Google’s Zoekwoordplanner

De Google Zoekwoordplanner is onmisbaar voor zoekwoorden onderzoek.

Niet alleen kun je zoekvolumes achterhalen, maar je kunt ook ontzettend veel inspiratie opdoen voor nieuwe zoekwoorden. Zo kun je meerdere zoekwoordideeën krijgen door het invoeren van één zoekwoord of één website.

Als je niet adverteert in Google, dan geeft De Zoekwoordplanner beperkte data als het gaat om zoekvolumes. Daar gaat het nu nog niet om. Nu wil je gewoon ideeën op doen voor nieuwe zoekwoorden. En daar is de Google Zoekwoordplanner uitermate geschikt voor. Ook als je niet adverteert.

Ga naar de Google Zoekwoordplanner door in te loggen bij Google Ads (voorheen Google AdWords), rechtsboven op ‘Tools & Instellingen’ te klikken en vervolgens in de dropdown aan de linkerkant op ‘Zoekwoordplanner’ te klikken.

Ga naar de Google Zoekwoordplanner

Vervolgens kun je kiezen uit de opties ‘Nieuwe zoekwoorden ontdekken’ en ‘Zoekvolume en prognoses bekijken’. Klik op Nieuwe zoekwoorden ontdekken.

Nieuwe Zoekwoorden Ontdekken in de Google Zoekwoordplanner

Wederom heb je 2 opties:

  1. Beginnen met zoekwoorden
  2. Begin met een website.

Beide opties kunnen nieuwe ideeën geven dus probeer ze allebei uit!

Ik zal je eerst laten zien hoe je begint met een zoekwoord.

Typ in onderstaand scherm maar eens een zoekwoord in (klik op enter als je er meer wil invullen) en klik op Resultaten ophalen.

Zoekwoord Invullen bij Beginnen met Zoekwoorden in de Google Zoekwoordplanner

Je krijgt dan zoiets als hieronder te zien:

Zoekwoord Ideeën in de Google Zoekwoordplanner

In deze lijst staan allemaal woorden waarvan Google denkt dat ze verwant zijn aan jouw opgegeven zoekwoord(en). Doorloop de lijst en voeg interessante zoekwoorden toe aan je document.

Tip: Zie je rechts de kop Zoekwoorden verfijnen? Dan kun je de lijst misschien wat overzichtelijker maken.

Stel dat ik bij shampoos minder geïnteresseerd ben in merken, dan vink ik die uit (hieronder rechts). Vervolgens krijg ik een beknopter overzicht met zoekwoorden zónder merknaam (hieronder links).

Zoekwoorden Verfijnen in Google Zoekwoordplanner

Je kunt ook een website opgeven als input. Ideaal om met websites van concurrenten te doen, maar onthoud dat het ook zeker interessant is om met je eigen website te doen!

Waar je bij concurrenten waarschijnlijk wat bredere (en nieuwe) data krijgt, zul je met je eigen website eerder zoekwoorden vinden die al dichterbij je huidige ‘content’ ligt.

Anyway, laten we maar eens kijken hoe je zoekwoordonderzoek met een website doet. Klik daarvoor op ‘Begin met een website’ en je krijgt onderstaand scherm.

Begin met een Website in Google's Zoekwoordplanner

Vul daar een URL in, laat ‘de volledige website gebruiken’ aangevinkt en klik op ‘Resultaten ophalen’.

Nu krijg je wederom een lijst met woorden ter inspiratie voor jouw zoekwoorden analyse. Deze lijst is vooral opgebouwd met zoekwoorden die bij je concurrent zijn gevonden.

Tip: Wil je verwante zoekwoorden over een specifiek onderwerp weten? Voer dan een specifieke URL in, zoals

https://www.haarshop.nl/haarverzorging/shampoo

en vink ‘Alleen deze pagina gebruiken’ aan. Als je vervolgens op ‘Resultaten ophalen’ klikt, krijg je de meest verwante zoekwoorden aan shampoo volgens Google.

Stap 5: Keywords in Google Analytics

Heb je een zoekfunctie op je website en houd je via bijvoorbeeld Google Analytics bij welke zoekopdrachten bezoekers op je website gebruiken? Top! Tijd om daar eens in te duiken.

  1. Ga naar Google Analytics
  2. Log in en selecteer je website
  3. Klik links naar ‘Gedrag’
  4. Klik links op ‘Zoekopdrachten op site’
  5. Klik links op ‘Zoektermen’
  6. Stel rechtsboven in Google Analytics een lange periode in, bijvoorbeeld 3 of 6 maanden.

Hieronder zie je een voorbeeld van zoektermen op mijn blog Spellenwijs.nl.

Zoektermen vinden in Google Analytics

Met dit overzicht ontdek je waar bezoekers op je website naar zoeken. Zie je hier nog nieuwe woorden tussen staan? Voeg ze dan toe aan je document met zoekwoorden.

Stap 5: Zoektermen in Google Ads

Heb je advertenties lopen met Google Ads? Top! Dan kun je namelijk de exacte zoektermen onderzoeken waarmee jouw advertenties zijn vertoond. Ideaal voor je zoekwoorden onderzoek!

Dit is vooral interessant als je advertenties hebt opgezet met ‘broad’ of ‘broad modified’ zoekwoorden. Dan bestaat de kans dat je advertenties zijn vertoond bij zoektermen die je nog niet kende. En die vind je dan terug in het zoektermen rapport.

Ga naar je Google Ads dashboard. Klik vervolgens in de linkernavigatie (lichtgrijze) op Zoekwoorden en daarna op Zoektermen.

Stel rechtsboven een lange periode (bijvoorbeeld 3 of 6 maanden) in en vergroot rechtsonder in je scherm het aantal rijen (bijvoorbeeld naar 100, 200 of zelfs 500).

Je kunt eerst nog een specifieke campagne selecteren en daarbinnen naar zoektermen gaan.

Zoektermen vinden in Google Ads

Hierboven zie je een kleine greep uit advertenties die ik voor Lemmens Marketing heb lopen, maar dan heb je een idee waar je naar moet kijken.

Met name de kolommen Zoekterm en Vert. (vertoningen) zijn belangrijk. Zoekterm is de zoekopdracht die iemand in Google heeft ingevuld. Vertoningen staat voor het aantal keer dat jouw advertentie is vertoond bij die zoekopdracht.

Kijk eens naar de zoektermen met hoge vertoningen. Zitten hier nog nieuwe woorden tussen? Dan kun je ze toevoegen aan je document. Het feit dat ze relatief veel vertoningen hebben gehad, betekent ook dat ze een relatief hoog zoekvolume zullen hebben.

Stap 6: Kijk eens naar Keywordtool.io

Waar de vorige tools handig zijn om nieuwe zoekwoorden te vinden, kun je met Keywordtool.io juist variaties van één zoekwoord vinden. Het fijne aan deze tool is dat hij voor inspiratie doeleinden gratis is.

Goed. Hoe werkt Keywordtool.io?

Deze tool maakt van Google’s autocomplete.

Vul je bijvoorbeeld shampoo in? Dan vult de tool eigenlijk shampoo a…, shampoo b…, shampoo c, enzovoorts in. Je krijgt dan voor al die combinaties de eerste 10 mogelijke resultaten. Ofwel…

  • shampoo Aanbieding
  • shampoo Andrelon
  • shampoo Action
  • shampoo Bar
  • shampoo Bar kruidvat
  • shampoo Bar Lush
  • shampoo Cap
  • shampoo Curly girl
  • shampoo Conditioner
  • enzovoorts

Keywordool.io gooit alles op een hoop en komt met een overzicht zoals hieronder (volgens mij is het gesorteerd op zoekvolume):

Zoekwoorden Onderzoek met Keywordtool.io

Deze lijst an sich is al een verrijking voor je zoekwoorden onderzoek. Je krijgt hier zoveel nieuwe input om content te verrijken. Ideaal ook om blog ideeën op te doen.

Maar het wordt mooier. Klik maar eens op de tabbladen ‘Questions’ en ‘Prepositions’. Je krijgt dan zoekopdrachten te zien waarbij het zoekwoord in een vraag gebruikt is of in combinatie met een voorzetsel. Nóg meer kansen.

En dat allemaal gratis :).

3.2 – Zoekvolumes checken

Nadat je zoekwoorden hebt verzameld en middels lijsten hebt gegroepeerd, kun je zoekvolumes checken in de Google Zoekwoordplanner.

Voordat ik je daar uitleg over geef eerst 2 dingen.

1 – Wat is zoekvolume?

Het zoekvolume is het aantal keer dat een zoekwoord wordt gebruikt in zoekmachines. In de Google Zoekwoordplanner zie je achter het zoekwoord altijd een maandelijks gemiddelde van het afgelopen jaar.

Zie ter illustratie onderstaande screenshot:

Trend van Zoekvolume bij Zoekwoord Jurkjes

Afgelopen jaar werd er per maand gemiddeld 90.500 keer naar jurkjes gezocht. Let op: In de maand juni werd dit zoekwoord 2x zoveel gebruikt.

2 – De beperkingen van de Google Zoekwoordplanner

Als je adverteert in Google biedt de Zoekwoordplanner de handigste functionaliteiten voor jouw zoekwoorden onderzoek. Je krijgt dan namelijk de zoekvolumes én trends te zien.

Weet wel dat dit niet de exacte zoekvolumes zijn, maar slechts schattingen.

Gebruik deze tool dus alleen om conclusies te trekken over verhoudingen tussen zoekvolumes:

“Naar zoekwoord X wordt meer gezocht dan naar zoekwoord Y.”

of

“Zoekwoord X heeft relatief veel zoekvolume.”

Last but not least: Adverteer je niet? Dan kun je nog steeds zoekvolumes achterhalen met deze tool, maar het is wel iets lastiger.

Hoe je zoekvolumes kunt checken leg ik uit in onderstaand blog:

4 – Zoekwoorden bepalen

Oké. Je hebt een lijst met zoekwoorden en je weet hoeveel er naar wordt gezocht. Dan komen nu de vragen:

“Welke zoekwoorden moet ik kiezen?”

“Hoe kan ik zoekwoorden bepalen voor mijn website?”

Dit hangt naar mijn mening af van 2 factoren:

  1. De behoefte achter een zoekwoord
  2. De concurrentie van een zoekwoord

4.1 – De behoefte achter een zoekwoord

Na Google’s algoritme update Hummingbird in 2013 is de zoekmachine meer focus gaan leggen op de behoefte ‘achter’ het zoekwoord.

Google Algoritme Update: Hummingbird

De naam Hummingbird is gekozen omdat Google zoekresultaten wil tonen met de snelheid en doeltreffendheid van een kolibrie.

Als je zoekwoorden gaat bepalen is het dus slim om te kijken naar de werkelijke behoefte van iemand die het zoekwoord intoetst.

Zoekt iemand op jurk kopen? Dan zit daar een commerciële behoefte achter. Dit zoekwoord wil je dus alleen kiezen voor een pagina waar je jurken kunt bestellen.

Zoekt iemand op leuke jurkjes? Dan ligt de behoefte meer bij inspiratie. Ik zou dit zoekwoord eerder gebruiken voor een blogartikel, lookbook of webpagina met foto’s van jurken ter inspiratie.

Zoekt iemand op welke maat jurk moet ik kopen? Dan is er behoefte aan informatie om deze hulpvraag te beantwoorden. Dit zoekwoord zou ik dus gebruiken voor een FAQ of een blogartikel.

Hoe helpt dit bij het bepalen van zoekwoorden?

Bedenk voor elke pagina op je website aan welke behoefte het voldoet van je bezoeker. Bepaal op basis daarvan de juiste zoekwoorden. En ga dus geen zoekwoorden gebruiken op pagina’s waar de intentie totaal anders is.

4.2 – De concurrentie van een zoekwoord

Als je die lange lijst met zoekwoorden en zoekvolumes ziet, dan ben je misschien geneigd om zoekwoorden te kiezen met een hoog zoekvolume. Daar kun je immers veel bezoekers en klanten mee binnenhalen, toch?

Dat klopt.

Maar vergeet niet dat de concurrentie op die zoekwoorden ook hoger is. Het is dus lastig om überhaupt een goede positie met die zoekwoorden te halen.

Websites met een hoge autoriteit (bijvoorbeeld door een sterk linkprofiel) hebben meer kans om te ranken op zoekwoorden met hoog zoekvolume.

Dit wil niet zeggen dat het onmogelijk is voor websites met een lagere autoriteit om goed te ranken. Je moet dan alleen écht veel meerwaarde leveren met je content en qua meerwaarde je concurrentie voorbijstreven.

Ik weet dat mijn website bijvoorbeeld een lage autoriteit heeft, maar tóch wil ik kijken of ik met dit blog kan ranken voor het zoekwoord zoekwoorden onderzoek omdat er het meest naar wordt gezocht:

Verschillen in Zoekvolume

De makkelijke weg is altijd om voor zoekwoorden te kiezen met een relatief laag zoekvolume. Die leveren weliswaar minder bezoekers op, maar door de mindere mate van concurrentie heb je wel meer kans om er überhaupt bezoekers (en dus klanten) mee te scoren.

Hoe helpt dit bij het bepalen van zoekwoorden?

Het is goed om te beseffen dat hoge zoekvolumes niet de per se de beste en je enige keuze zijn. Wat voor jou wel de juiste keuze is, kan ik helaas niet zeggen. Dat hangt af van meerdere factoren en verschilt per branche, per website en per zoekwoord. Het is veelal een kwestie van uitproberen.

5 – Wat kost een zoekwoorden analyse?

Dit hangt af van 2 factoren:

  1. Het uurtarief dat SEO Specialist (of SEA Specialist) hanteert.
  2. De grote van het project

Hieronder geef ik mijn visie en schattingen op basis van eigen ervaring. De werkelijke gemiddelden kunnen hoger of lager liggen!

Bij bedrijven worden zoekwoordanalyses vaak als product of ‘deliverable’ gepresenteerd en betaal je al snel €800 tot €1.200 (als het niet meer is). Zij rekenen dan met een uurtarief van €100 en hebben dan 8 tot 12 uur nodig.

Kleinere bedrijven, of ZZP’ers zoals ik, hebben meestal een lager uurtarief. Dan betaal je misschien de helft voor een keywordanalyse. Dus zoiets als €400 of €500.

Wat je meestal krijgt is een groot Excel document met allemaal zoekwoorden en zoekvolumes. Daarnaast ontvang je ook een toelichting, verpakt als PDF bestand of misschien zelfs een mailtje.

Ik heb zo mijn eigen visie en werkwijze als het gaat om zoekwoordonderzoek:

Ik kijk naar wat de klant wil, wat mijn advies is en match dit met een geschikt formaat zoekwoorden analyse.

Krijgt de klant een nieuwe website? Dan doe ik een bredere analyse om een voorstel te maken voor de navigatiestructuur.

Wil de klant dat ik SEO teksten schrijf? Dan doe ik per tekst zelf een korte analyse zodat ik de belangrijke zoekwoorden ook benoem.

Ik verweef mijn zoekwoorden onderzoek dus bijna altijd in een concreet eindproduct (zoals een navigatiestructuur of SEO tekst) voor de klant waar hij of zij ook gelijk wat aan heeft.

Behalve als de klant specifiek om een Excel document met toelichting vraagt natuurlijk. Dan fix ik die gewoon :).

6 – Zoekwoorden onderzoek uitbesteden?

Kun je wel wat hulp gebruiken met een zoekwoorden analyse? Of wil je het juist volledig uitbesteden?

Met ruim 10 jaar ervaring op het gebied van SEO en copywriting kan ik je ongetwijfeld helpen met een praktisch onderzoek waar je ook direct wat aan hebt! Neem dus gerust eens contact met me op!

Tot slot…

In dit blog heb ik je tips gegeven voor het doen van een gedegen zoekwoorden onderzoek. Je hebt nu de handvatten om zelf aan de slag te gaan.

Het zal echter een kwestie van uitproberen blijven om te kijken wat voor jou werkt. Ook is het lastiger om de Google Zoekwoordplanner te gebruiken als je niet adverteert. Een andere manier om aan gratis zoekvolumes te komen is er (naar mijn weten) niet.

Daarnaast zijn er nog andere tools die je kunt gebruiken voor zoekwoordonderzoek, zoals Ubersuggest, Answer the Public en Google Search Console. De eerste 2 zijn echter betaald dus die heb ik niet behandeld. Google Search Console is weliswaar gratis, mar heb ik weggelaten om het overzicht te bewaren.

Ook zijn er ongetwijfeld andere manieren om zoektermen onderzoek te doen. Mijn manier is niet de enige manier.

Bovendien ontwikkelt de markt zich zo snel, dat sommige informatie en afbeeldingen na verloop van tijd niet meer zullen kloppen. Ik doe m’n best om deze up to date te houden!

Het belangrijkste vind ik dat jij nu zelf:

  • nieuwe zoekwoorden kunt vinden,
  • zoekvolumes kunt bekijken
  • en geschikte zoekwoorden kunt bepalen

En dat moet ongetwijfeld lukken :). Succes!

En neem bij vragen gerust contact met me op!